Rostlinná potrava pro agamy, leguány, želvy a další druhy

Pro býložravce a druhy, u kterých rostlinná složka potravy tvoří významnou část, je důležitý správný výběr "zeleného" jídelníčku.

leguan zeleny potrava

Musíme si uvědomit, jak lze rostlinnou potravu rozdělit a jaký podíl jednotlivých složek je pro naše zvíře optimální. Zdaleka totiž neplatí, že rostlinná potrava je tvořena pouze ovocem a zeleninou, právě naopak. 

Rostlinná potrava se skládá z bylinné složky (listy a květy rostlin), zeleniny a ovoce. Optimální poměr je u každého druhu trochu odlišný, ale pokud bychom to zobecnili, mohl by poměr vypadat následovně. Bylinná složka obsahující i natě a listy zeleniny a ovoce 75 %, zeleninové plody 15-20 % a ovocné plody 5-10 %. Správným poměrem těchto složek a samozřejmě také celkovým poměrem živočišné a rostlinné potravy zvyšujeme kondici zvířat, předcházíme různým onemocněním a prodlužujeme tak délku jejich života.

V níže uvedených tabulkách jsou vypsány některé druhy rostlinné potravy a rozděleny do jednotlivých složek. Navíc jsou roztříděny dle vhodnosti ke krmení. Vhodné druhy můžeme nabízet v podstatě denně. Vzhledem k jejich množství není problém vytvořit opravdu pestrý jídelníček, který občas obohatíme o druhy brané jako doplňkové. 

Obsahové látky
Třísloviny - mají antibakteriální účinek a schopnost srážet bílkoviny.
Hořčiny - zvyšují chuť k jídlu a zlepšují trávení díky působení na sekreci trávicích šťáv.
Zkratky
Ca (vápník), P (fosfor), vit. (vitamín), kys. (kyselina)

agama vousata rostlinna potrava

Bylinná složka

VELMI VHODNÉ  Prospěšné látky a vlastnosti Latinský název
čekanka obecná vhodný poměr Ca:P 2:1, třísloviny, vit. B, C, P, K Cichorium intybus
heřmánek pravý antioxidanty Matricaria recutita
hluchavka třísloviny, antioxidanty, organické kyseliny Lamium spp.
hulevník lékařský třísloviny, vit. C Sisymbrium officinale
ibišek (různé druhy) vit. C, antioxidanty Hibiscus spp.
jahodník obecnýtrávnice (listy) třísloviny, antioxidanty, vit. A, B, C Fragaria vesca, F. viridis
jetel luční vysoký obsah Ca (Ca:P 7,8:1), třísloviny, antioxidanty, bílkoviny Trifolium pratense
jitrocel kopinatý vysoký obsah Ca (Ca:P 20:1), vit. C, třísloviny, antioxidanty, hořčiny Plantago lanceolata
kalísie plazivá (Golliwoog) antioxidant, vit. B, C, vysoký obsah Ca, podpora imunity Callisia repens (C. turtle, Himalaya callisia)
kapustka obecná   Lapsana communis
maliník (listy) třísloviny, antioxidanty, vit. C Rubus idaeus
mléč zelinnýrolní vysoký obsah Ca Sonchus oleraceus, S. arvensis
mrkvová nať vysoký obsah Ca (Ca:P 10:1), provitamín A, vit. B, C Daucus carota
ostružiník (listy) třísloviny, antioxidanty, vit. C, organické kyseliny Rubus fruticosus
pampeliška/smetánka (různý druhy) Ca:P 2,8:1, hořčiny, kaučuk, třísloviny, vit. C Taraxacum spp., Leontodon spp.
potočnice lékařská vyšší obsah Ca (Ca:P 3,3:1), vit. A, C, D,  Nasturtium officinale
prasetník kořenatý   Hypochaeris radicata
ptačinec prostřední (žabinec) třísloviny, vit. C, E Stellaria media
řeřicha zahradní/setá vhodný poměr Ca:P (2:1), vit. C Lepidium sativum
slunečnice (vyklíčené rostlinky) vit. E, bílkoviny Helianthus spp.
škarda   Crepis spp.
vikev setáplotníptačí   Vicia spp.
vojtěška setá vysoký obsah Ca (Ca:P 8,2:1), hodně bílkovin Medicago sativa
DOPLŇKOVĚ Obsahové látky a vlastnosti Latinský název
bez černý léčivý, v bobulích vit. A, C, ale značně aromatický Sambucus nigra
hrách setý (listy) špatně rozpustné soli kys. šťavelové a kys. fytové (oxaláty, fytáty) Pisum sativum
brukev zelná (+ listy kedluben, květáku) vysoký obsah Ca (Ca:P 14:1), ale špatně rozpustné soli kys. šťavelové Brassica oleracea spp.
chrastavec rolní třísloviny, podpora látkové výměny, mírně zvyšuje hladinu cukru v krvi Knautia arvensis
jetel plazivý kyanogenní glykosidy - nepříznivě působí na nervovou soustavu a srdce Trifolium repens
jiřina (květy i listy)   Dahlia spp.
jitrocel prostřednívětší nižší obsah účinných látek než jitrocel kopinatý, slušný obsah Ca Plantago media, P. major
kokoška pastuší tobolka třísloviny, předávkování působí na nervovou soustavu (glykosidy-saponiny) Capsella bursa-pastoris
kontryhel obecnýžlutozelený třísloviny, hořčiny, glykosidy (negativní vliv na nervovou soustavu) Alchemilla vulgaris, A. xanthochlora
kopřiva dvoudomá hodně minerálních látek, antioxidanty, vit. B2 + C (hlavně v mladých listech) Urtica dioica
mochna husí (nátržník) třísloviny, antioxidanty, pryskyřice, vit.C Potentilla anserina
netřesk výběžkatý Ca, hořčiny, třísloviny, pryskyřice Sempervivum soboliferum, S. globiferum
rozchodník třísloviny, vit. C, glykosidy (negativní vliv na nervovou soustavu),  Sedum spp.
řebříček obecný hořčiny, třísloviny, silice (éterické oleje chránící před spásáním) Achillea millefolium
ředkvička/ředkev setá (listy)   Raphanus sativus
sedmikráska obecná třísloviny, hořčiny, glykosidy-saponiny (negativ.vliv na nervstvo) hlavně v květech Bellis perennis
sléz lesní (planý) antioxidant, třísloviny, vit. C, silice, glykosidové barvivo (negativ. vliv na nervstvo) Malva sylvestris
štírovník růžkatý kyanogenní glykosidy - nepříznivě působí na nervovou soustavu a srdce Lotus corniculatus
vánoční kaktus    Schlumbergera truncata
dále různé sukulenty využívané v suchých teráriích - aloe (Aloe spp.), tlustice vejčitá (Crassula ovata), opuncie (Opuntia spp.) a další

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Následuje seznam zeleniny, který určitě neobsahuje všechny druhy, ale domnívám se, že je natolik obsáhlý, že není nutné experimentovat s ničím dalším. Záměrně chybí v tabulce kategorie VELMI VHODNÉ. Důvod je prostý, zelenina slouží pouze jako doplněk bylinné složky. Není vhodné bylinnou složku nahrazovat zeleninou a krmit s ní pravidelně a často.

Kladem zeleniny je vysoký obsah vody a samozřejmě i obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Na druhou stranu nedostatkem je ve většině případů malé množství živin a nevhodný poměr vápníku a fosforu. V neposlední řadě musím uvést obsah nevhodných látek:

Fytáty - špatně rozpustné soli  kyseliny fytové s vápníkem, čímž brání jeho správnému vstřebávání. 
Oxaláty - špatně rozpustné soli vznikající spojením kyseliny šťavelové s vápníkem, čímž brání jeho správnému vstřebávání.
Fytáty a oxaláty nalezneme hlavně v petrželi (i kadeřavé) a špenátu, které nedoporučuji vůbec (ačkoli jejich výjimečné podání neznamená katastrofu). Poměrně vysoký obsah těchto látek má ale i mrkev a rajče. Uvedeny jsou pak i u dalších druhů v seznamu, vzhledem k obsaženému množství je však můžeme nabízet.
Goitrogeny - zhoršují funkci štítné žlázy. Znemožňují zachytávání a převod jódu na aktivní látku ve štítné žláze. Důsledkem je negativní dopad na udržování hladiny vápníku a fosforu v organizmu. 
Tyto látky jsou obsaženy zejména v košťálové zelenině (zelí, květák, brokolice, kapusta, kedlubna atd.).

Zelenina

DOPLŇKOVĚ  Klady Zápory
cuketa vit. A, E, B (hlavně ve slupce) nevhodný poměr Ca:P
čekanka správný poměr Ca:P, vyšší obsah vlákniny goitrogeny
čínské, pekingské zelí vyšší obsah Ca goitrogeny
dýně   nevhodný poměr Ca:P, zvýšený obsah P
fazolky zelené   goitrogeny
hrášek bílkoviny fytáty
lilek provit. A, vit. skup. B (hlavně slupka), vyšší obsah vlákniny goitrogeny
meloun vodní, žlutý hodně vody (vhodné v případě potřeby zvýšeného přísunu)  
okra (ibišek jedlý)   oxaláty
paprika velmi mnoho vit. C  
pastiňák vyšší obsah Ca a vlákniny nevhodný poměr Ca:P
polníček vit. A, C, E nevhodný poměr Ca:P
pórek (pór pravý) vyšší obsah Ca, vit. C, E (vhodná je zejména zelená část)  
rukola (roketa setá) vyšší obsah Ca, vit. C kys.eruková (snižuje využití tuku, podezření na negativní vliv na snůšky)
salát římský vyšší obsah Ca málo živin
štěrbák (endivie) správný poměr Ca:P  
tykev vit. A, C, v dužině zvýšený obsah vlákniny nevhodný poměr Ca:P
VÝJIMEČNĚ Klady Zápory
brokolice   goitrogeny, nevhodný poměr Ca:P
celer relativně dobrý poměr Ca:P  
chřest bílý, zelený vit. A, B, E, C nevhodný poměr Ca:P
kapusta kadeřávek vláknina, bílkovina goitrogeny, nevhodný poměr Ca:P
kapusta růžičková vláknina, bílkovina goitrogeny, nevhodný poměr Ca:P
květák vit. C, betakaroten goitrogeny, nevhodný poměr Ca:P, zvýšený obsah P
mrkev betakaroten, vláknina, vit. A, B, C, D fytáty, nevhodný poměr Ca:P
okurka salátová (setá) zdroj vody (vhodné v případě potřeby zvýšeného přísunu) málo živin, nevhodný poměr Ca:P
rajče betakaroten, antioxidanty oxaláty, nevhodný poměr Ca:P
ředkvička (ředkev setá, bílá) vit. C, B, železo oxaláty, goitrogeny, nevhodný poměr Ca:P
salát ledový zdroj vody (vhodné při potřebě zvýšeného přísunu) - neplatí pro salát hlávkový nevhodný poměr Ca:P, minimum živin (platí i pro salát hlávkový)

 

Ovoce

Jak už jsem zmínil na začátku tohoto článku, ovocné plody tvoří jen zlomek rostlinné potravy. Ideálně bych ho označil za sezónní zpestření. Sezónním proto, že je přirozené ho nabízet zejména během letního období, nikoli celoročně. Dočasnost nabízení ovocných plodů souvisí s vysokým obsahem sacharidů. Příjem sacharidů by měl odpovídat aktivitě a metabolickému režimu zvířete. Až na výjimky platí, že má ovoce nevhodný poměr vápníku a fosforu (pokud je tomu naopak, v tabulce to uvádím).

Nevhodné druhy ovoce: citrusové plody (citron, pomeranč, mandarika, grep apod.), které z těla odvádí vápník. Dále stojí za zmínku avokádo, u kterého existuje podezření, že je pro ještěry smrtelně nebezpečné kvůli toxické látce persin. Toxicita se liší s druhem avokáda. Není však jasné, o jaké druhy jde a jak na ně ještěři reagují. Největší citlivost byla prokázána u ptactva.

VÝJIMEČNĚ Klady Zápory
fíky více vápníku  
banán   hodně fosforu a sacharidů
borůvky    
broskev hodně vlákniny goitrogeny
černý rybíz skvělý zdroj vit. C    
hroznové víno   mírně oxalátů
hruška více vlákniny oxaláty
jablko    
jahoda   oxaláty
maliny více vlákniny mírně oxalátů
mango   hodně sacharidů
meruňka více vit. A  
nektarinka více vlákniny hodně fosforu
ostružiny více vlákniny a vit. C mírně oxaláty
papája více vápníku a vit. C  
švestka   hodně fosforu
třešně více draslíku  
višně více draslíku  
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.